Výdejní a sběrné automaty: Moderní řešení pro správu spotřebního materiálu

Výdejní automaty jsou současným trendem v oblasti výdeje spotřebního materiálu v průmyslu. Proč tomu tak je? Jednoduše proto, že přináší naprosto dokonalý přehled o pohybu zboží. Pomocí tohoto nástroje se tak snadno dá regulovat spotřeba, hlídat doplňování a zároveň umožňuje šetřit lidskou sílu ve výdejně, kterou stroj dokonale doplní. Výdejní automaty jako takové však nejsou žádnou novinkou a na trhu působí již nějakou dobu. Co je ale spojit s automatem sběrným, který celou myšlenku posouvá zase o kus dál?

Automat1

Profesionální výdejní automaty od Tremotechnik: Klíč k efektivnímu řízení spotřebního materiálu

Výdejní automaty společnosti Tremotechnik jsou plně profesionálním a spolehlivým doplňkem pro každou, moderně smýšlející, výrobu. Jejich obsahem může být prakticky jakýkoliv spotřební materiál, zahrnující například ochranné pomůcky, chemii nebo brusivo. Samozřejmostí je přehledné a jednoduché ovládání, bezpečnost a systém kontroly individuálního výdeje za pomocí zaměstnaneckých čipů. Součástí je také možnost nastavení různých omezení, privilegií, skupin a dalších věcí.

Klíčové výhody automatů ve výrobě

Motivace pro jejich zavedení je prostá, prakticky ihned po instalaci dochází ke snížení spotřeby minimálně o 20%. Těchto úspor je dosaženo primárně díky regulaci rizika krádeží a ztrát. Zároveň lze také monitorovat přesnou spotřebu a docílit tak maximálního potenciálu využití daného nástroje. Naopak druhou stranou mince jsou personální úspory spojené s hlídáním termínu dodávek, dostupných zásob a podobných nutností. To vše v okamžiku instalace přechází v kompetenci výdejního automatu, který tak, díky předem nastaveným hodnotám, hlídá veškeré parametry sám a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pokud se jakákoliv položka dostane na určené minimum, automat sám vygeneruje notifikaci s objednávkou a tu zašle určenému dodavateli. Za zmínku také stojí úspory spojené s časovou prodlevou při cestách do výdejny a zpět. Automat jednoduše postavíte přímo na potřebné pracoviště, kde to k němu mají pracovníci podstatně blíž.

Automat3

Jak probíhá implementace a provoz automatů ve výrobě

Už vám celé tohle řešení dává smysl? Výborně. Pojďme si tedy vysvětlit, jak to vlastně funguje. Po navázání kontaktu vám rádi pomůžeme s vytipováním, instalací a zavedením toho správného řešení v podobě buďto spirálového, skříňového nebo karuselového automatu. Zároveň vám také dodáme kompletní software, ve kterém se dá vše velice jednoduše a přehledně nastavit a sledovat. Zároveň vám také pomůžeme s nahráním a nastavením zaměstnanecké databáze, díky které přesně uvidíte jednotlivé odběry a nastavíte potřebná privilegia a omezení. Poté už je zcela na vás, čím vším chcete svůj nový výdejní automat naplnit a jaká bude jeho finální podoba. Jsme otevření veškeré diskusi a rádi pomůžeme automat upravit tak, aby přesně odpovídal jedinečné preferenci zákazníka. Jakmile vše dotáhneme do zdárného konce, nezbývá nic jiného než zahájení ostrého provozu. To už je velice snadné.

Jak funguje výdejní automat?

Výdej probíhá na základě přiložení zaměstnanecké karty k čtečce automatu a navolení potřebného nástroje. Automat nástroj uvolní k odebrání a danou aktivitu zaznamená. Vše proběhne během krátkého okamžiku a pracovník tak může pokračovat ve své aktivitě. Doplnění samotného automatu je poté taktéž záležitostí pár minut a probíhá na základě individuální domluvy. Automat totiž buďto doplňuje předem určený pracovník vaši společnosti, kterého na daný úkol zaškolíme, anebo jej doplňujeme my sami, v rámci doplňkové služby.

Výborně, právě monitorujete veškerý výdej materiálu a máte tak dokonalý přehled, kdo z pracovníků má jakou spotřebu. Co takhle ale celou věc ještě trochu posunout a zajistit kontrolu i nad vyhazováním opotřebovaných produktů? Díky tomuto kroku můžete určit, který zaměstnanec odebrané nástroje nevyužívá tak moc, jak by správně měl anebo si naopak pohlídat, že nástroje nabyté na pracovišti budou opravdu využívány pouze a jen na pracovišti. Tedy jinými slovy, že vydaný nástroj neopustí bránu firmy. Rádi bychom vám proto představili Sběrný automat společnosti Tremotechnik.

Jak funguje sběrný automat?

Sběrný automat funguje v podstatě stejně, jako automat výdejní, pouze s tím rozdílem, že nástroje nevydává, ale naopak sbírá. Nabízí tak dokonalý přehled o všech „vyhozených“ věcech. Zároveň, stejně jako automat výdejní, monitoruje veškerou aktivitu, tudíž přesně zaznamená, kdy a kdo u něj právě stojí. Navíc také vyhazované věci vyfotí, díky čemuž se dá zpětně zjistit, zdali byly nástroje využity tak, jak správně měly.

Propojení těchto dvou automatů, tedy výdejního a sběrného, poté nabízí dokonalou kombinaci při maximalizaci úspor. Automaty se totiž dají snadno propojit a fungují například i tak, že danému pracovníkovi nevydají nový materiál do té doby, dokud nevyhodí materiál již odebraný.

Jak to tedy přesně funguje? Sběrný automat představuje jakousi vylepšenou popelnici, kterou můžete umístit kamkoliv na svém pracovišti, nejčastěji však vedle již stojícího výdejního automatu, disponující až třemi různými otvory pro vyhazování. V těch je poté, dle preference zákazníka, nainstalován buďto látkový nebo igelitový pytel, případně plechová nádoba. Víko sběrného automatu je pohodlně odklopitelné, se zabudovaným speciálním mechanismem, zaručujícím výše popsané možnosti. Díky tomu je možné například pohodlně recyklovat/prát použité ochranné pomůcky nebo důsledně kontrolovat míru opotřebení použitých nástrojů.

Kontaktujte nás a začněte užívat výhody automatizace

Zaujala vás naše nabídka? Výborně. Kontaktujte nás a my vám vše velice rádi vysvětlíme!

Mimochodem, co tohle všechno ještě trochu vylepšit… slyšeli jste už o možnosti zřízení konsignačního skladu a jeho následném propojení s výdejním automatem?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz