Jak vybrat řezný kotouč

Řezné kotouče jsou jasnou variantou pro příčné i podélné dělení různých materiálů. Nejčastějším příkladem bývá železo, nerez, ocel, hliník a plast, můžeme je ale využít také na kámen a beton. A právě z toho důvodu jsou při výběru podstatné zejména dvě konkrétní kritéria. Jaký materiál plánujeme řezat a do jaké brusky nebo stroje bude kotouč upnut. Díky správnému výběru zajistíme optimální řezný výkon, prodloužíme životnost kotouče, čímž snížíme náklady, a hlavně značně ušetříme práci obsluze.

mceclip0-1

Variant je poměrně dost. Počítají se mezi ně například řezné kotouče pro ruční úhlové brusky, pro ruční benzínové řezačky, pro strojní řezání a malé řezné kotouče pro speciální ruční brusky. Pokud bychom sháněli kotouče pro ruční úhlovou brusku, jednalo by se o kotouče s průměrem od 100 do 230 mm. Naopak pro ruční benzínové řezačky bychom volili kotouče s průměrem od 300 do 400 mm. Strojní řezání zase vyžaduje kotouče s průměrem od 250 do 400 mm. Specifickým sortimentem jsou poté diamantové kotouče. Ty jsou k dispozici v různých průměrem, pro všechny druhy strojů. Využití ale nacházejí primárně ve stavebnictví pro řezání nekovových materiálů. 

Druhým zmíněným kritériem je výběr podle řezaného materiálu. Jelikož se jednotlivé typy kotoučů liší svými vlastnostmi, je třeba vždy dbát na to, abychom vybrali ten správný. Některé kotouče jsou totiž určeny pouze na daný typ materiálu a pro ostatní jsou nevyhovující, jiné se zase vyznačují svou univerzalitou. 

Pokud bychom hledali kotouče na řezání běžné oceli, nerezové oceli (INOX) nebo kotouče na hliník (ALU), jednalo by se zejména o kotouče s pryskyřičným pojivem. Naopak pro řezání nekovového materiálu, ale i kolejnic a podobně, můžeme využít i speciální diamantové kotouče

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz